V sobotu 30. 9. 2023 od 13:00 hodin odehrálo naše béčko mužů další mistrovský zápas podzimní části sezóny 2023/2024 III. třídy ve Svéradicích proti místnímu B mužstvu. V tomto zápase to byl souboj generací, když za domácí mužstvo nastoupil 59letý matador Václav Turek, na naší straně potom musel v bráně zaskočit stejně starý Jarda Pavlík. Domácí měli ovšem vyšší věkový průměr, když v našem týmu odehráli zápas všichni naši mladíci, s výjimkou stále zraněného Pavla Kovaříka. Po 1. poločase jsme prohrávali 1:0, ve 2. poločase se nám podařilo vyrovnat na konečných 1:1, když jsme ovšem měli velmi dobré brankové příležitosti, které jsme bohužel v branku neproměnili.

30. 9. 2023 - III. třída mužů mistrovsky – FK Svéradice B – TJ Sokol Mochtín B 1:1 (1:0)

Na tento venkovní mistrovský zápas se nás, jako již tradičně na venkovní utkání, sešlo pouze 13, na lavičce náhradníků jsme měli pouze 2 hráče, navíc se po 5 minutách na hřišti zranil kapitán Petr Švátora a ve 30. minutě utkání potom také náš brankář Jirka Vláčil, oba měli poraněná kolena. Místo Petra tak musel na hřiště Pavel Uldrych a do branky potom náš matador Jarda Pavlík. Více hráčů jsme na střídání již neměli, a tak jsme museli odehrát zbytek zápasu v 11 hráčích a doufat, že se nikdo nezraní. Do utkání jsme nastoupili se změnami na postech, když předstopera spolehlivě odehrál místo Jirky Podráského Jirka Peleška, na středu zálohy pak hrála nově vytvořená dvojice Jirka Podráský a Michal Horský, kteří se v začátku 1. poločasu, na pro ně nezvyklých postech, trochu hledali, postupně se však rozehráli a celkově odehráli dobrý zápas. Poprvé od začátku nastoupil do útoku také stále se lepšící Kuba Smolík.

V 1. poločase se snažili domácí fotbalisté držet míč na svých kopačkách, my jsme se snažili poctivě bránit a vyrážet do protiútoků. Velké problémy měli naši obránci především se silově vybaveným domácím útočníkem, který i ve svých 54 letech dokázal udržet míč a následně jej přihrát spoluhráčům, na středu hřiště potom operoval domácí nestárnoucí špílmachr Václav Turek a na stoperu 52letý matador Václav Staněk. Hra se přelévala z jedné strany hřiště na druhou bez výraznějších šancí na obou stranách hřiště. Když se zdálo, že poločas skončí remízovým výsledkem 0:0, tak domácí udeřili v předposlední minutě 1. poločasu, když po střele domácího hráče smolně vypadl míč z rukavic našemu střídajícímu brankáři Jardovi Pavlíkovi, naši obránci však tomu pouze přihlíželi, místo aby našemu zaskakujícímu gólmanovi pomohli, k míči se tak dostal domácí hráč a přihrál na úroveň šestnáctky na zcela volného pravého obránce domácích O. Prokopiuse, který prudkou střelou, která byla navíc dvakrát tečována, rozjásal hrstku domácích fanoušků gólem na 1:0, tímto výsledkem také skončil 1. poločas tohoto zápasu.

Ve 2. poločase jsme byli lepším týmem, ale opět jsme však doplatili na naši velkou slabinu, a to je proměňování vytvořených brankových příležitostí. Do hry se dostal ve 2. poločase na domácí straně útočník Filip Prokoipus, který minulý týden v zápase áček obou týmu vstřelil 2 branky. Toho však naše obrana skvěle pohlídala, a kromě zahrávání přímých kopů, se k vážnějšímu ohrožení naší branky nedostal. V 53. minutě jsme se radovali ze vstřeleného gólu, když Pavel Uldrych ve velkém vápně z naší levé strany hřiště přihrál míč do prostoru penaltového puntíku na volného Míru Biedermanna, pro kterého již nebyl problém uklidit míč do domácí odkryté branky. Domácí hráči hráli v této době zápasu velmi vlažně, moc neběhali, a tak jsme čekali, že se projeví věkový rozdíl mezi týmy a že naši mladíci domácí fotbalisty uběhají a dokáží domácím obráncům utéct v rychlostních běžeckých soubojích. Opak byl bohužel pravdou, také naše mužstvo fyzicky uvadalo a od 65. minuty zápasu toho měli někteří naši hráči tzv. „plné kecky (kopačky)“, což je zarážející hlavně u mladých kluků, kterými byli všichni naši hráči, kromě matadorů Jardy Pavlíka v bráně, Jirky Podráského na středu zálohy a kvůli zranění vystřídaných Petra Švátory a brankáře Jirky Vláčila, zbytek našeho týmu byl ve věkovém rozmezí 15 let (Pavel Uldrych) až 26 let (Jirka Peleška). Je proto potřeba, aby netrénující hráči chodili na tréninky, nebo se alespoň nějak udržovali v patřičné kondici, a ti, kteří na tréninky chodí, aby se vždy vydali, neboť jen tak mohou posunout svoji fyzickou kondici, když kromě fotbalovosti je třeba na hřišti také zmiňovaná fyzická kondice, dále zarputilost a bojovnost, včetně „chození“ do soubojů. Domácí si vytvořili několik velmi dobrých možností z VPK, branku ovšem již nedali, rozezvučeli ovšem břevno naší branky. I my jsme měli několik výborných příležitostí ke skórování, dvakrát však selhal sám před brankářem mladíček Pavel Uldrych, který však ukázal, že se do šancí dokáže dostat, což je pozitivní. Velmi dobrou příležitost měl ke konci utkání také zaskakující kapitán a zároveň hrající trenér Jirka Podráský, který se postavil k zahrávání VPK z nebezpečné vzdálenosti, bohužel však trefil svoji střelu do míst, kde stál domácí brankář, kterému se míč sice odrazil od hrudi před sebe, nikdo z našich hráčů však včas nedobíhal na dorážku, a tak se domácí ubránili.

Konečný výsledek 1:1 a pouze jeden získaný bod je pro nás nakonec ztrátou, přestože před utkáním bychom s výsledkem i s jedním bodem byli nadmíru spokojeni, tak po průběhu zápasu jsem měli zabodovat naplno, přestože měli domácí také velmi slibné šance na vstřelení gólu.

Kromě střídajících hráčů odehráli všichni ostatní celý zápas, i s nastavením 99. minut hrubého času (Pavel Uldrych 94. minut), někteří mladící tak hráli od začátku této sezóny poprvé od začátku zápasu do jeho konce, zjistili ovšem, že někteří ještě nejsou fyzicky připraveni odehrát celý zápas. Velmi dobře zahráli na středu zálohy výše zmiňovaní Jirka Podráský s Michalem Horským, celá obranná čtveřice zahrála rovněž velmi dobře, horší to již bylo v útočné fázi od našich útočníků a krajních záložníků. Je ovšem důležité, aby celé mužstvo nepolevilo, aby většina hráčů chodila na tréninky, nebo se alespoň hráči sami udržovali v dobré fyzické kondici a další zlepšení určitě přijde, neboť již teď hrajeme daleko lepší zápasy než na začátku sezóny a doufejme, že brankové příděly se nám již obloukem vyhnou, pokud budeme hrát alespoň tak, jako v tomto zápase.

Zápas odřídil rozhodčí Pavel jedlička, na lajnách mu asistovali laici, za nás jako AR2 Milan Žiak ml., ŽK 3:3, 40 diváků.

Sestava Mochtína: Vláčil Jiří (od 30. minuty Pavlík Jaroslav), Smolík Radek, Potužník Ladislav, Peleška Jiří, Höfler David Josef, Biedermann Miroslav, Podráský Jiří, Horský Michal, Bauer Adam, Smolík Jakub, Švátora Petr (K) (od 5. minuty Uldrych Pavel)

Branky: Prokopius Ondřej – BIEDERMANN Miroslav

Zápis o utkání

Utkání soutěže

Tabulka III. třídy 2023/2024


Další mistrovský zápas odehraje náš "B" tým mužů doma v Mochtíně, a to v neděli 8. 10. 2023 od 16:00 hodin s nováčkem III. třídy TJ Sokol Milčice.