V sobotu 19. 8. 2023 netradičně již od 14:00 hodin odehrálo mochtínské béčko 2. mistrovský zápas podzimní části nové sezóny 2023/2024 III. třídy na hřišti v Kašperských Horách. Po hrubých chybách při zbytečných ztrátách míče o osudu zápasu rozhodlo prvních 18 minut hry, kdy domácí vedli již 4:0. Poté domácí fotbalisté pod vlivem výsledku a horkého počasí polevili, 1. poločas se již dohrál bez dalších branek, ve 2. poločase se domácím podařilo přidat další 2 branky, a tak zápas skončil opět šestigólovým přídělem, přestože si i mochtínské mužstvo vytvořilo několik velmi dobrých šancí na skórování. Znamená to, že po prvních dvou odehraných zápasech se béčko nachází v průběžné tabulce na nelichotivém posledním místě tabulky III. třídy s velmi pasivním skóre 1:12.

19. 8. 2023 - III. třída mužů mistrovsky – TJ Kašperské Hory – TJ Sokol Mochtín B 6:0 (4:0)

Na tento venkovní mistrovský zápas jsme odjeli v omlazené sestavě se 6 mladíky (věkem pořád dorostenci ve věku 15 až 17 let), kteří zatím získávají potřebné zkušenosti v mužském fotbalu na úrovni III. třídy. Sešlo se nás tentokrát oproti minulému týdnu pouze 14, na lavičce jsme tak měli pouze 3 hráče. Hrálo se již od 14:00 hodin, což nebylo příjemné pro hráče obou týmů, když po celý zápas panovalo velmi horké slunečné počasí a obě mužstva tak využila hokejového střídání.

Během první dvacetiminutovky se bohužel rozhodlo o vývoji i konečném výsledku tohoto zápasu, když domácí po našich velmi laciných ztrátách míče a špatném bránění stačili skórovat čtyřikrát a bylo v podstatě po zápase. Domácí nemuseli ani moc sešlápnout pomyslnou nohu z plynu, neboť ani oni, přestože byli lepší, nepředváděli do této doby kdovíjak běhavý fotbal, s výjimkou velmi rychlého domácího útočníka, který nakonec v zápase skóroval 3krát. Navíc se již v úvodu zápasu smolně zranil náš kapitán Petr Švátora, od něhož převzal kapitánskou pásku jeho bratr Jirka, a na jeho místo se přesunul z krajní zálohy David Höfler, a na hřiště se dostal Adam Bauer, který operoval na levé straně zálohy. Po obdržení 4. branky se hrál již vyrovnaný zápas se šancemi na obou stranách, také naše mužstvo si nějaké šance vytvořilo, bohužel bez gólového efektu, naši největší šanci v 1. poločase bohužel neproměnil v samostatném úniku na brankáře domácích Radek Smolík, po přesném vysunutí od Jirky Podráského, ani další náznaky šancí se nám bohužel v gól přeměnit nepodařilo. Do konce poločasu se tak skóre zápasu nezměnilo, k poločasové přestávce se odházelo do kabin za stavu 4:0 pro domácí.

Do 2. poločasu do útoku nastoupil místo Pepy Raška Kuba Smolík, mladší bratr Radka Smolíka, a na hřiště se rovněž dostal na pravou zálohu Míra Biedermann, který vystřídal pravého obránce Michala Karlubíka, na jehož post se přesunul Radek Smolík. V průběhu druhého poločasu se oba střídající hráči do hry vrátili, každý hráč si tak zahrál nejméně jeden poločas. V poli se hrál vyrovnaný zápas, opět jsme si vytvořili nějaké šance, třikrát v nich však neuspěl náš benjamínek v sestavě Pavel Uldrych, když se nejdříve dostal do samostatného úniku po pasu od Jirky Podráského, poté v domácí šestnáctce nedosáhl na centrovaný míč od stejného nahrávače, největší šanci ovšem spálil ke konci zápasu, když nedokázal po závaru před domácím brankářem dopravit míč do sítě. Nelze mu ovšem nic vyčítat, je dobře a musí se pochválit za to, že se do šancí dostává, a až se „vyhraje“, tak jistě nabídnuté šance bude proměňovat v branky. Domácí si dokázali rovněž připravit své šance, které ještě v 59. a 77. minutě zápasu 2krát proměnili, a konečné skóre se tak zastavilo na stavu 6:0 pro domácí.

Konečný výsledek není pro nás vůbec lichotivý, z našeho pohledu měl být výsledek 4:2 nebo 3:1 pro domácí, bohužel jsme soupeři nabídli konečný výsledek 6:0 po našich obrovských hrubých chybách v začátku zápasu, když jsme navíc měli míč v držení, ale po již zmiňovaných zbytečných ztrátách míče a špatném bránění, jsme domácím nabídli skórovat jako na zlatém podnose. Obdržené branky nelze v žádném případě přičíst na vrub našeho brankáře Jirky Vláčila, doufejme, že ho 12 inkasovaných branek ve dvou zápasech nijak nerozhodí. V prvních 30 minutách zápasu zahrál velice dobře náš útočník Pepa Rašek, který se snažil presovat domácí obránce, pak mu však chyběly síly na únik domácím velmi rychlým a soubojově dobře vybaveným obráncům, v  zápase se i přes obdržené branky dobře prezentoval stoper Láďa Potužník, na středu zálohy podal běhavý a bojovný výkon mladík Pavel Kovařík, velmi dobrým komplexním výkonem však nejvíce zaujal další mladíček David Höfler, který vystřídal během zápasu několik postů, a ukázal, že pokud bude pravidelně trénovat a hrát, tak má před sebou velmi slibnou budoucnost, jen to „nezakřiknout“. I další mladíci se snažili, přestože hráli teprve 2. mistrovský zápas za muže, což dokazuje výrok hlavního rozhodčího po konci zápasu směrem k trenérovi hostů, že se i sami domácí hráči a diváci vyjádřili, že mochtínští mladíci mají před sebou po předvedeném výkonu dobrou perspektivu a že za dva, tří roky (pokud ovšem nepoleví), mají na to předvádět dobré výkony a hrát dobrý fotbal. V současnosti se základní sestava béčka ještě ovšem neobejde bez zkušenějších hráčů, po jejichž boku se, doufejme, budou mladí kluci dále rozvíjet a za několik let již bude nejen mochtínské béčko stavět především na nich a jejich výkonech.  

Zápas s přehledem odřídil Jiří Steinbach, na lajnách mu asistovali laici, za nás jako AR2 Milan Žiak ml. Hráno bez karet, 50 diváků.

Sestava Mochtína: Vláčil Jiří, Karlubík Michal, Potužník Ladislav, Švátora Jiří, Švátora Petr (K), Smolík Radek, Podráský Jiří, Kovařík Pavel, Höfler David Josef, Rašek Josef, Uldrych Pavel, střídali Bauer Adam, Biedermann Miroslav a Smolík Jakub.

Branky: Chudý 3, Milfort D., Slanina R., Řimnáč


Další mistrovský zápas odehraje náš "B" tým mužů doma v Mochtíně, a to v neděli 27. 8. 2023 od 17:00 hod s TJ Měcholupy B a bude to zajímavá konfrontace, neboť v sobotu 26. 8. 2023 od 18:00 hodin sehrají v Měcholupech svůj mistrovský zápas v I.B třídě rovněž áčka obou klubů.