Ve středu 08.05.2024 uspořádala naše Tělovýchovná jednota již 52. ročník Mochtínského tradičního přespolního běhu. Akce se opět konala v rámci programu ČUS "Tipsport Sportuj s námi" a hlavní závod v kategorii dospělých byl již tradičně součástí okresní soutěže běžců mimo dráhu okresu Klatovy - Ešus liga.

Nad letošním ročníkem visel velký otazník týkající se účasti a to z důvodu vytrvlého deště, který den před závodem způsobil bahnitou, klouzavou a místy zatopenou trat na místních loukách. Opak byl ale nakonec pravdou. Na start se postavilo celkem 183 závodníků, z toho 112 dětí a 71 dospělých. Moc nás těší početná účast dětí a mládeže, zde zaslouží pochvalu zejména členové oddílu atletiky TJ Sušice, atletiky Klatovy i domácího TJ Sokol Mochtín, kteří jako již tradičně dorazili v hojném počtu.

Překvapením byla i rekordní účast 71 účastníků hlavního závodu, což znamenalo, že na start se postavila kompletní běžecká sestava okresu Klatovy.

Pořadatelský sbor v čele s běžcem naší Tělovýchovné jednoty Tomášem Dolejšem přichystal stějně jako loni přehlednější tratě pro dětské kategorie, které absolvovaly všechny své závody na okruhu na hlavním fotbalovém hřišti (cca. 230m). Hlavní závod (o celkové délce 4.500 m), který opět označil a perfektně připravil Jaroslav Cihlář ml., se uskutečnil zejména na loukách za sportovním areálem (běželi se dva okruhy). Po loňsém positivním ohlasu byl pro zatraktivnění celého závodu pro fanoušky a rodinné příslušníky běžců na začátek a na konec vložen vždy jeden okruh na fotbalovém hřišti.

Absolutním vítězem hlavního závodu se stal Vojtěch Koželuh z Atletiky Klatovy a vítězkou v kategorii žen se s převahou stala a své loňské vítězství obhájila Nikola Hatová, taktéž z Atletiky Klatovy. Vojtěch Koželuh se tak stal držitelem putovního poháru pro absolutního vítěze, nazvaného po zakladateli našeho běhu a hlavním organizátorovi prvních 50 ročníků panu Karlu Šotovi. Nejlepších pět závodníku v jednotlivých kategoriích obdrželo pěkné věcné ceny a nejlepší trojice také pamětní medaile. Pro všechny účastníky dětských závodů byl pak připraven balíček sladkostí. Po vyhlášení výsledků bylo na závěr učiněno i losování o hodnotné ceny.

Na závěr moc děkujeme celému pořadatelskému sboru a všem dobrovolníkům, kteří přispěli k bezproblémovému konání akce, namátkou ředitel závodu Tomáš Dolejš, organizační sbor Karel Šot, Roman Troch, Jaroslav Cihlář ml., Jiří Dolejš ml., Jiří Podráský, Milan Žiak, paní Spurná a Virtová s jejich týmem, hlasatel závodu Jan Koželuh, hlavní rozhodčí a startér Vlastimil Zwiefelhofer (legenda českého vytrvalostního běhu). Velké poděkování patří také obci Mochtín, zejména pak starostovi Zdeňku Voráčkovi a dále sponzorům našeho běhu, kterými dlouhodobě jsou Pekárny a Cukrárny Klatovy a.s., Mlékárna Klatovy a.s., Drůbežářský závod Klatovy a.s. a nově i Country Steak Restaurant Pension Beňovy a www.rozvazejpivo.cz.

Výsledková listina je k dispozici v sekci dokumenty.

Fotodokumentace pak zájemci naleznou také na našem webu v sekci Fotogalerie/2024. Fotografie zde budbou nahrávány postupně tak, jak se budou z různých zdrojů k organizátorům dostávat.

Fotogalerie od fotografa Jindřicha Schovance, kterému moc děkujeme, je k dispozici zde:
https://www.copasedeje.cz/galerie

Moc děkujeme všem za hezké sportovní dopoledne a těšíme se opět za rok!