V neděli 30.07.2023 v podvečer odehrálo naše áčko na domácí půdě svůj první přípravný zápas na nový ročník fotbalových soutěží 2023/2024 s Tlumačovem. Šlo o souboj dvou sestupujících týmů v rámci krajských soutěží minulého ročníku, Mochtín sestup z I.A třídy do I.B třídy, Tlumačov sestup z Krajského přeboru do I.A třídy. Hosté přijeli v početné sestavě skoro s 20 hráči, zatímco náš tým nastoupil v kombinované sestavě pouze se 14 hráči. Utkání nakonec ale skončilo po vyrovnaném průběhu zaslouženou remízou 3:3. Náš tým se do cca. 65. minuty prezentoval velice sympatickým výkonem proti papírově silnějšímu soupeři, bohužel však nelze nevidět následný herní útlum, kdy náš tým „zalezl“ v deseti lidech před své pokutové území, zcela vázla mezihra a soupeř ovládal hru. Jelikož se nejedná o ojedinělý problém, je zcela jisté, že na vině je fyzická připravenost našeho týmu, doufejme tedy, že zbývající 3 týdny do prvního mistrovského utkání využijí naši hráči ke kvalitní, zejména fyzické přípravě tak, aby se tento problém dokola neopakoval.

TJ Sokol Mochtín – TJ Start Tlumačov 3:3 (1:1)

Do utkání vstoupili lépe naši hráči, když dva nebezpečné úniky ve 3. a 7. minutě zastavili těsně před pokutovým územím pouze za cenu faulu hostující obránci a náš tým dostal šanci zahrávat dva přímé volné kopy z nebezpečné vzdálenosti. K oběma se postavil Zbyněk Smolík, bohužel bez gólového efektu, první poslal přes zeď nad bránu a druhý na zadní tyč vyrazil hostující brankář. Poté přebrali iniciativu hosté, lépe kombinovali a vytvořili si i několik nebezpečných příležitostí. V 10. minutě nebezpečně hlavičkoval hostující útočník, ale náš brankář Dan Prokop krásným zákrokem dokázal vytěsnit míč mimo tři tyče. Následně chybovala naše obrana a samostatný nájezd hostujícího hráče opět famózně zlikvidoval Dan Prokop. Svoji převahu v této fázi utkání korunovali hosté vedoucí brankou ve 20. minutě, kdy se po rychlé akci středem hřiště a chybnému postavení naších obránců dostali opět k samostatnému úniku na našeho gólmana, který byl ale tentokráte na přesné zakončení bez šance. Obdržený gól naše hráče částečně probudil. V pěkné útočné akci vyslal Jarda Pretzlmayer do úniku Honzu Žiaka, který dokázal z boku prostřelit hostujícího brankáře a srovnal stav utkání na 1:1. Poté se hra uklidnila, co se týče brankových příležitostí, na rozdíl od některých tvrdších zákroků na obou stranách. Za zmínku pak stojí už jen nádherná střela z 25 metrů od Kuby Bejvla, které bohužel orazítkovala jen levou tyč hostující branky.

Druhý poločas začal stejně jako ten první, v 53. minutě velkou šancí našeho týmu, kdy se do úniku doslat opět Honza Žiak, ale tentokráte v zakončení selhal. Stejnou příležitost měli také hosté v 58. minutě, ale opět se zde vyznamenal náš brankář Dan Prokop, který tento samostatný nájezd zneškodnil. Vedení 2:1 se ujali naši hráči v 56. minutě, kdy po rychlé akci a průnikové přihrávce středem hřiště od Jirky Čeledy utekl hostující obraně Jarda Pretzmayer, obešel hostujícího brankáře a pohotově zakončil do prázdné brány. Navýšit vedení mohl následně nováček v našem týmu, teprve čerstvě 17 letý Pavel Kovařík, který ale v samostatném úniku z levé strany střelou okolo gólmana jen těsně minul hostující branku. Od cca 65. minuty se náš tým dostal do svého tradičního herního útlumu a od té doby měli více ze hry hosté. Svou převahu korunovali srovnáním na 2:2 v 69. minutě, kdy se po zbytečné ztrátě našich hráčů dokázali prosadit střelou uvnitř pokutového území. K ojedinělé útočné akci, která však znamenala vedení 3:2, se dostali naši hráči v 72. minutě, kdy se po vysunutí od Zbyňka Smolíka prosadil po druhé v zápase Honza Žiak. Z vedení se však naši hráči radovali pouze chviličku, když hosté opět střelou ve vápně na zadní tyč srovnali stav zápasu na 3:3. Jelikož další náznaky šancí hosté již  využít nedokázali, skončilo utkání tímto nerozhodným stavem.

Chvílemi vypjatější utkání s přehledem odřídil Jiří Dolejš starší.

Sestava Mochtína: Prokop Daniel, Gajdušek David, Čeleda Jiří, Osvald Jaromír, Smolík Radek, Strejc Stanislav, Bejvl Jakub, Smolík Zbyněk, Žiak Jan, Pretzlmayer Jaroslav, Kapusta Matěj

Střídali hokejově: Pavel Kovařík, Michal Horský, Švátora Jiří

Tréninky pokračují v úterý a pátek od 19:00.

K dalšímu přípravnému utkání nastoupí naše áčko opět na domácí půdě v neděli 06.08.2023, kdy od 17:30 bude hostit tým Vrhavče.