V neděli 4. 6. 2023 odehrálo naše „B“ mužstvo poslední domácí mistrovský zápas jarní části sezóny 2022/2023 a vyhrálo nad svým sousedem v tabulce, obě mužstva měla před tímto zápasem shodně 28 bodů, TJ Tatranem Velké Hydčice 5:0.

4. 6. 2023 - III. třída mužů mistrovsky – TJ Sokol Mochtín B – TJ Tatran Velké Hydčice 5:0 (2:0)

K tomuto velmi důležitému zápasu tzv. o 6 bodů se sešlo 16 hráčů, do zápasu nakonec nezasáhli zraněný Petr Švátora a také Jaroslav Pavlík, takže se na domácí straně v zápase vystřídalo 14 hráčů. K zápasu nenastoupil Stano Jarabica, který odehrál v sobotu celý zápas za áčko, na jeho pozici ho nahradil autor 2 gólů Zdeněk Novák, který nastoupil v jarní části sezóny za béčko poprvé a předvedl dobrý výkon. V brance opět nastoupil Petr Rajtmajer, který opět zachytal spolehlivě. V 1. poločase se hrál spíše nezáživný fotbal v pomalém tempu, brankové příležitosti si ovšem vytvářel především Mochtín, ale jako už tradičně se špatným zakončením. Nebýt toho mohlo být po zápase už po 1. poločase. Do vedení se béčko dostalo již v 10. minutě zápasu gólem Jardy Pretzelmayera po úniku z levé strany hřiště. Po vstřelené brance se ovšem hráči našeho týmu zřejmě nechali „uspat“ sluníčkem i jednogólovým vedením, nedařila se kombinace, přibývalo nepřesných přihrávek a hrálo se v podstatě v chůzi bez patřičného pohybu. Přesto se našemu béčku dařilo dostávat do vyložených brankových příležitostí, ze kterých se bohužel našemu týmu do konce 1. poločasu podařilo skórovat už jen jednou, a to zásluhou Zdeňka Nováka, který po kličce hostujícímu brankáři zakončil patičkou do prázdné branky. Do konce 1. poločasu se již stav zápasu nezměnil, a tak při odchodu k poločasové přestávce byl na světelné tabuli výsledek 2:0, což však vždy bývá ošemetný výsledek.

Do druhého poločasu došlo v našem mužstvu k dvojnásobnému střídání, kdy na pravou zálohu nastoupil Honza Žiak místo Martina Sádlíka, který se přesunul do útoku za střídajícího Jardu Pretzelmayera, a na střední zálohu přišel ke Zdeňkovi Novákovi Zbyněk Smolík místo Jiřího Podráského. Hned ve 47. minutě zápasu zvýšil na uklidňujících 3:0 přelobováním hostujícího brankáře Honza Žiak. Po této brance drželi míč častěji na svých kopačkách mochtínští hráči, předváděná hra ovšem nebyla úplně ideální, přestože střídající hráči přinesli na hřiště svoji kvalitu. Soupeř se snažil a bojoval, ale skórovat se mu v tomto zápase ani jednou nepodařilo. Náš tým přidal v 67. minuté 4. branku zásluhou Martina Sádlíka po přihrávce Zdeňka Nováka. V 70. minutě zápasu se do hry vrátil Jarda Pretzelmayer místo Pepy Raška, do zápasu rovněž zasáhl Tomáš Král, který na hřišti nahradil v útoku hrajícího Martina Sádlíka a vytvořil si za 20 minut svého působení v zápase 3 nebo 4 brankové příležitosti, ani jednu ovšem v branku neproměnil. Poté se do hry vrátil rovněž Jiří Podráský na pozici předstopera, když vystřídal zraněného pravého obránce Michala Karlubíka, na jehož post se přesunul z předstopera Ondra Šup. V 84. minutě přidal svůj druhý gól v tomto zápase po pěkné kombinační akci v hostující šestnáctce Zdena Novák a zakončil tím střelecký účet tohoto zápasu.

Naše béčko se tak radovalo ze 3 dalších důležitých bodů do tabulky III. třídy, v níž se momentálně nachází na 10. místě se 31 získanými body. Pochválit je třeba střelce branek, dobře zahrál autor 2 branek a jedné gólové asistence Zdeněk Novák, na předstoperu bojoval Ondra Šup, své si nakonec odehráli všichni hráči, včetně střídajících Honzy Žiaka a Zbyňka Smolíka, kteří hru oživili, přesto hra nebyla příliš lahodící oku přítomných diváků při místní pouti, spíše to vypadalo na opravdový „pouťák“. Důležitá je však výhra a získané 3 body, na průběh zápasu se tzv. historie neptá. Mrzí jen neproměněné šance hlavně z 1. poločasu, na koncovce je potřeba ještě zapracovat, neboť neproměňování vyložených brankových příležitostí je naší asi největší slabinou. Pokud by se proměnilo více těchto šancí, můžeme dohrávat zápasy ve větším klidu a pohodě.

Do konce jarní části sezóny 2022/2023 zbývá odehrát poslední mistrovský zápas na půdě FJ SRK Železná Ruda, ve kterém se pokusí mochtínské záložní mužstvo ještě zabojovat o body.

Zápas rozhodoval Cupl Patrik, na lajnách mu asistovali jako AR1 Horský Michal a jako AR2 Jedlička Pavel. ŽK 1:0, 50 diváků.

Sestava Mochtína: Rajtmajer Petr, Karlubík Michal, Potužník Ladislav, Šup Ondřej, Smolík Radek, Sádlík Martin, Podráský Jiří, Novák Zdeněk, Švátora Jiří (K), Rašek Josef, Pretzelmayer Jaroslav, střídali Smolík Zbyněk, Žiak Jan a Král Tomáš, připraveni byli Švátora Petr a Pavlík Jaroslav

Branky: NOVÁK Zdeněk 2, PRETZELMAYER Jaroslav, ŽIAK Jan, SÁDLÍK Martin


Další mistrovský zápas odehraje náš "B" tým mužů na hřišti v Železné Rudě proti domácí FJ SRK Železná Ruda v sobotu 10. 6. 2023 od 17:00 hodin.
Odjezd z Mochtína bude v 15:05, z Klatov od Kauflandu v 15:15.

Dokopná béčka mužů bude v pátek 16. 6. 2023 od 19:00 hodin v Mochtíně ve Fotbalce.