V sobotu 6. 5. 2023 od 17:00 hodin čekal mochtínské béčko mistrovský zápas III. třídy na hřišti TJ Žihobce, kde bojovalo naše béčko s místním týmem o naději na udržení III. třídy, když byl tento zápas zápasem tzv. o 6 bodů. Díky trefě Pepy Raška si připsalo béčko nakonec první jarní bod do tabulky, když bohužel neudrželo slibné vedení, vyrovnávací branku vstřelili domácí 5 minut před koncem zápasu. Po výhře doposud posledních Běšin nad Hartmanicemi se i přes získaný bod naše béčko propadlo v tabulce III. třídy na poslední místo.

6. 5. 2023 - III. třída mužů mistrovsky – TJ Žihobce – TJ Sokol Mochtín B 1:1 (0:0)

Na zápas odjelo naše béčko pouze s 11 hráči, do branky musel nastoupit nestor Jarda Pavlík, který však podal spolehlivý výkon. Domácí mohli využít početnou lavičku, kde měli připraveno 5 náhradníků, kteří se postupně zapojili do hry. Po domluvě s rozhodčím Josefem Blahetou nakonec mávali na obou stranách domácí laici, když jsme nikoho na mávání s sebou neměli, takže poděkování patří oběma domácím pomezním. Poděkování patří rovněž Jardovi Pretzelmayerovi, který přijel na zápas, přestože hrál v neděli zápas za áčko, bez něj by nás bylo pouze 10.

Na nepříliš kvalitním hřišti se od začátku zápasu hrál vyrovnaný fotbal, přestože domácí mohli v průběhu zápasu do hry zapojit zmiňovaných 5 náhradníků. Hra z obou stran byla ovšem i díky hrbolatému hřišti značně nepřesná, obě obrany si většinou poradily s útočnými akcemi, co prošlo spolehlivě zneškodnili brankáři obou mužstev. Domácí si v 1. poločase vytvořili pár slibných akcí, které však naštěstí pro nás neskončily gólem. Naše mužstvo si také vytvořilo nějaké šance, bohužel bez patřičného efektu, nejnebezpečnější byla střela Jardy Pretzelmayera, který málem překvapil z volného přímého kopu domácího brankáře, který po svém zásahu nohou mohl být rád, že míč neskončil v síti. V 1. poločase žádná branka nepadla a do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu 0:0.

Také v 2. poločase se hra odvíjela převážně mezi pokutovými územími obou celků a vypadalo to, že se schyluje k bezbrankovému zápasu. Nějaké šance si přesto obě mužstva vytvořila, na naší straně se překvapivou střelou z velkého úhlu prezentoval Marek Prokop, když trefil spojnici tyčky a břevna domácí svatyně. Také domácí hráči ohrozili našeho brankáře, nejbezpečnější byly jejich rohy, při nichž využívali svoji výškovou převahu. V 80. minutě zápasu se v pokutovém území domácích uvolnil Pepa Rašek a svoji šanci bezpečně proměnil. Od tohoto okamžiku to vypadalo na zisk 3 bodů, bohužel v 87. minutě zápasu se až před našeho gólmana prokličkoval domácí hráč a střelou na zadní tyč vyrovnal na konečných 1:1. Rozhodčí nastavoval jen 2 minuty a do konce zápasu se již nic na výsledku nezměnilo.

Celý zápas se hrála vyrovnaná partie, remíza je zřejmě spravedlivým výsledkem tohoto utkání, je jen škoda, že jsme neudrželi jednobrankový náskok až do závěrečného hvizdu hlavního rozhodčího. Fotbalově to ovšem z obou stran nebyl žádný „šlágr“ a přítomní diváci si moc pěkného fotbalu zrovna neužili. Z naší strany lze pochválit celé mužstvo za patřičnou bojovnost, dobrý výkon podal nestárnoucí Jarda Pavlík, který musel zaskakovat v brance při neúčasti hráčů, kteří na tomto postu nastoupili v probíhající jarní části sezóny 2022/2023. Na nezvyklém postu středního záložníka se prezentoval aktivní hrou Marek Prokop, solidní výkon podali také oba krajní záložníci Jirka Švátora a Tomáš Vlk. Je však také třeba některým hráčům vytknout neustálé komentování výroků rozhodčího a dohadování se s rozhodčím. Všichni hráči by se měli soustředit pouze na vlastní výkon.

Bohužel i přes získaný bod jsme se propadli v tabulce na poslední místo III. třídy, pokud chceme pomýšlet na záchranu této soutěže, je potřeba ještě zlepšit výkon a nasazení a pokusit se bodovat již v každém ze zbývajících zápasů.

Zápas rozhodoval Josef Blaheta, na lajnách mu asistovali místní laici, ŽK 1:0, 50 diváků.

Sestava Mochtína: Pavlík Jaroslav, Smolík Radek, Potužník Ladislav, Podráský Jiří, Karlubík Michal, Vlk Tomáš, Prokop Marek, Pretzelmayer Jaroslav, Švátora Jiří (K), Sádlík Martin, Rašek Josef

Branky: Holman – RAŠEK Josef

Další mistrovský zápas odehraje náš "B" tým mužů doma v Mochtíně, a to v sobotu 13. 5. 2023 od 17:00 hod. s TJ Svatobor Hrádek B.