O uplynulém víkendu odehrály svoje turnaje mladší a starší přípravka, mini přípravka měla tentokrát volno. Mladší přípravka se v neděli odpoledne zúčastnila turnaje od 14:00 hodin na hřišti v Horažďovicích za účasti 4 týmů (Horažďovice, Sušice A, Luby A a Mochtín), v neděli dopoledne pak na domácím trávníku v Mochtíně od 10:00 hodin sehrála svůj turnaj starší přípravka také za účasti 4 družstev (Mochtín, Luby A, Bolešiny a Janovice).


Mladší přípravka

V neděli odpoledne bylo největším soupeřem pro všechny účastníky turnaje ml. přípravky studené podzimní počasí. Dále jsme museli v tomto deštivém počasí čekat, až se na hlavním hřišti dohraje místní zápas, a tak předzápasová příprava (rozběhání a domluva taktiky) nebyla dle mé představy optimální. Šlo hlavně o to, aby si děti trošku zahřály svalstvo.

Hned první zápas jsme nastoupili proti silnému domácímu výběru Horažďovic, kde jsme brzy inkasovali první gól. Hra z naší strany byla nad očekávání vyrovnaná, dokonce jsme si vytvořili na polovině soupeře mírnou převahu, která nám přinesla odměnu v podobě vstřelené vyrovnávací branky. Pak se ale hra začala (s respektem a úctou) vinou soupeřova trenéra kouskovat. Řešili se auty, které nebyly, a hlavně nezvýhodňovaly herní situaci ani pro jeden tým, zbytečně se hra zastavovala, vracela a sami děti nevěděly, kdo a odkud má hrát. Naše aktivita opadla, dostali jsme laciný gól a už jsme se nedokázali vzepřít, přišel další gól a nakonec jsme první zápas prohráli 1:5.

Druhý zápas jsme hráli opět proti silnému soupeři, kterým byl ,,A'' tým Sušice. Nezbylo času si něco k předešlému zápasu říct. Občerstvili jsme se a přesunuli na vedlejší hřiště a kvůli studenému počasí se začalo hned hrát. Sušice byla nebezpečnější a měla šance, které spolehlivě likvidoval náš výborný brankář Honza Truska. Neustále jsme s trenérským týmem museli kluky a jedno velmi šikovné děvče Ninu Vaisovou pobízet, aby si hlídali náběhy protihráčů, aby se nezbavovali zbytečně míčů jednoduchým odkopáváním a snažili se vytáhnout hru z obrany na polovinu soupeře a předat míč útočníkům. A útočníky jsme nutili, aby si chodili pro míče a vytvořili si nějakou šanci. Přesto jsme toto nedodrželi a dostali gól. Ale jak už to bývá, prostřední zápasy míváme nejlepší, naše děti to nesložili a prali se se silnou Sušicí dál. Naději na dobrý výsledek a vyrovnání držela výborná obrana, zejména Jirka Podráský ml. který z pozice obránce dokázal vyrovnat. Hra pokračovala ve stejném duchu, kde naše obrana tlumila šance soupeře a míče sebíral spolehlivý brankář. Ten měl problémy rozehrát míč, protože hráči Sušice byli velmi organizovaní a aktivní, a tak z vlastní iniciativy a k nelibosti trenérům začal přehazovat míč až na polovinu soupeře, kde hlavně figuroval Honzík Kubalík, který měl několikrát na noze vedoucí gól. Do přečíslení se dostával i Filip Vais, ale vedoucího gólu jsme nedocílili. Z obrany sušického týmu přišel nákop, na který naši obránci nestačili reagovat a náš brankář v rozhodující vteřině zaváhal jít si pro míč a k balonu se dostal protivník a našeho brankaře při couvání prostřelil. Inkasovaná branka navzdory našim šancím bolela, a tak jsem koncem zápasu zkusil poslat na hřiště za účelem vidiny vyrovnání nejsilnější a zároveň nejstarší svěřence. Žádný efekt to nepřineslo, protože kluci, které učíme celý podzim bránit, se nedokázali tak narychlo vžít do role útočníků, a tak velmi atraktivní zápas skončil naší těsnou prohrou 1:2

Třetí a poslední zápas byl proti našemu dobře známému soupeři, kterým byl ,,A'' tým Lub, kterému jsme měli co vracet zejména za nešťastnou prohrou u nás v Mochtíně, kde jsme 17. září vedli již 3:0 a mohli jsme mladým Tadeášem Krausem dát pojistku na 4:0, který byl před prázdnou bránou faulován a nakonec jsme prohráli 4:3. Kvůli počasí jsem rozmíchal sestavu podle fyzických možností a také jak komu byla zima...bohužel. Také jsem vyšel vstříc klukům, někdo si chtěl zkusit obranu, někdo chtěl zkusit útok, protože fotbal hrajeme zejména u dětí pro zábavu. Věřil jsem, že tento experiment pomůže k bojovnosti, volnosti hry, rozvíjení kreativity hráčů a také přinese nové poznatky pro trenéry. Průběh nebyl špatný, spíše nás opravdu trápila zima a mokré ponožky v kopačkách. Musím říct, že děti se snažily, bojovaly, a dokonce si sami po krátkých intervalech říkaly o střídání, protože se na hřišti vydaly ze všech sil. Byli jsme pod tlakem, chyběli nám někteří kluci, kteří by byly tahouny, proto jsme s pokorou soupeři podali ruce za konečného stavu 0:4

Závěrem děkuji za spolupráci trenérskému týmu, když trenéři ostatních přípravek, kteří nad rámec svých povinností při výchově svých hráčů v Mochtíně pomáhají motivovat, radit, povzbuzovat i jiné kategorie. Nevím, jestli už to bylo řečeno, ale my jako ml. přípravka jsme mladý tým, mnoho hráčů odešlo do vyšší kategorie a víceméně kostru týmu tvoří především děti, které ještě loni hrály za mini přípravku. Tento víkend jsme měli nalosované opravdu silné soupeře, a i přes některé absence jsme jako Mochtín zahráli důstojně. Stále nám od všech dětí chybí odvaha, drzost a sebejistota. Prosím rodiče o trpělivost a pochopení vůči dětem a trenérům. I když aktuální výsledky nejsou vavřínové, věřím, že se v dohledné době srovnáme s nejlepšími týmy a příští rok bude Mochtín postrach všech turnajů mladších přípravek.

Výsledky Mochtína:

Mochtín – Horažďovice             1:5

Mochtín – Sušice A                   1:2

Mochtín – Luby A                     0:4


Sestava:

brankář: Truska Jan

obrana: Podráský Jiří, Vaisová Nina, Král Tomáš, Vais Filip

útok: Toman Matyáš, Kraus Tadeáš, Kubalík Jan, Doležal Martin

střídaní: z mini přípravky Truska Jaroslav

omluvení: Vlk Dominik, Kraus Kryštof, Höfler Tomáš, Král Pavel


Trenéři:
 Kraus Roman, Toman Petr, Doležalová Petra


autor článku Roman Kraus, trenér ml. přípravky

 

Starší přípravka

V neděli dopoledne hrála starší přípravka další turnaj, tentokrát na domácí půdě v Mochtíně. Původně se turnaje mělo zúčastnit pět mužstev, ale Nalžovské Hory se z turnaje omluvily. První utkání jsme nastoupili proti Janovicím. Celý zápas jsme byli lepším týmem a utkání jsme vyhráli. Ve druhém zápase na nás čekal silný tým Luby A. Soupeř byl fotbalovější a utkání vyhrál, nicméně i z naší strany byly k vidění pěkné akce, a když naši kluci zabrali, tak jsme byli rovnocenným soupeřem. Poslední utkání jsme sehráli proti týmu Bolešin. Zápas byl oboustranně velmi vyrovnaný, ale nakonec mužstvo Bolešin zvítězilo.

Výsledky:

Mochtín – Janovice      8:2

Mochtín – Luby A          5:12

Mochtín – Bolešiny       2:5


Ostatní výsledky:

Luby A – Bolešiny         6:1

Janovice – Bolešiny      2:5

Janovice – Luby A        4:8


Sestava:

Truska Jan – Troch Radim, Ulrich Jakub, Toman Vojtěch, Zítek Jan, Plášek Radek, Sádlíková Denisa, Potužák Jonáš, Pořický Štěpán, Dresler Nicolas, Smolík Janek, Švára Ondřej, Höfler Tomáš


Trenér:
 Toman Petr

- autor článku Petr Toman, trenér st. přípravky

 

Tréninky mini přípravky stále pokračují pondělky a čtvrtky vždy od 17:30 hodin, tréninky mladší a starší přípravky potom v pondělí a ve čtvrtek od 17:00 hodin.

Další turnaje budou: 

Mini přípravka – neděle 15.10. 2023 od 10:00 hodin v Nalžovských Horách

MP – neděle 15. 10. 2023 od 10:00 hodin na domácí půdě v Mochtíně

SP – neděle 15. 10. 2023 od 10:00 hodin ve Švihově