V sobotu mělo naše áčko sehrát svůj první jarní zápas na domácí mochtínské půdě proti Dlouhému Újezdu, bohužel stav našeho hřiště byl po vydatných deštích posledních dnů pro hru nezpůsobilý, a tak bylo utkání odehráno na umělé trávě v Klatovech. Naše mochtínské, na podzim dokončené nové kabiny domácího mužstva a rozhodčích si tak na svou premiéru musejí ještě chvilku počkat. Po zcela nevydařené jarní premiéře našeho áčka v Lubech, umocněné ztrátou tvořivého Tomáše Velka, který si z tohoto zápasu odnesl zlomeninu zánártních kůstek a nejspíše již našemu týmu v této sezoně nepomůže, a který se přidal na již tak početnou marodku, moc optimismu do tohoto zápasu nedávala ani skutečnost, že trenér Jaroslav Cihlář měl pro toto utkání k dispozici pouze 13 hráčů, včetně stále ne zcela uzdraveného a se sebezapřením hrajícího Jirky Čeledy. Tyto obavy se naštěstí nakonec nenaplnily, naše áčko vyhrálo přesvědčivě 4:1, podalo velmi dobrý týmový výkon, podpořený jistým výkonem gólmana Dana Prokopa. Více než důležitá výhra a 3 body do tabulky možná těší předvedený výkon, který byl tentokrát zejména v prvním poločase plný nasazení a bojovnosti a našim hráčům ukázal, že i v neúplné a kombinované sestavě mohou odehrát velice dobré utkání a že záchrana I.A. třídy pro mochtínský fotbal není, i přes současné okolnosti, nereálná.

TJ Sokol Mochtín - TJ Sparta Dlouhý Újezd 4:1 (3:0)

První poločas patřil od prvních minut našim fotbalistům, měli lepší pohyb a nasazení než soupeř. Již v 10. minutě mohl poslat naše áčko do vedení Jiří Dolejš, bohužel ale jeho průnik do vápna soupeře, po hezké přihrávce Standy Strejce, zakončený střelou na přední tyč gólem neskončil, neboť střelu výborným zákrokem vyrazil na rohový kop hostující gólman. Úvodní tlak proměnil náš tým ve vedení hned následně v 15. minutě, kdy se tvrdou a hlavně přesnou střelou k tyči z poza vápna prosadil náš kanonýr Jan Žiak. Tento gól naše hráče nabudil k ještě větší aktivitě, vytvářeli si šance, a naopak na druhé straně soupeře téměř k ničemu nepouštěli. Navýšení skóre na 2:0 se dočkali ve 31. minutě, kdy se ke svému typickému průniku po pravé straně dostal opět Jan Žiak, jeho střelu stačil hostující gólman pouze vyrazit na dobíhajícího Jana Šafránka, který dokázal v nelehké pozici z hranice penalty levačkou poslat míč k pravé tyči do sítě hostující branky. Výborný výkon korunovali navýšením na 3:0 naši fotbalisté hned vzápětí ve 34. minutě, to se po centru z levé strany z volného přímého kopu a po chybě hostujícího gólmana, který jej podběhl, přesně hlavou trefuje náš kapitán Jakub Bejvl (autorem třetí branky tedy nebyl Jan Žiak, jak je chybně uvedeno v zápise o utkání). Do poločasu mohlo být ještě veseleji, kdyby z vyložené šance v koncovce se trápící Jiří Dolejš dokázal lépe hlavou usměrnit do branky krásný centr z pravé strany od Jirky Čeledy.

Do druhého poločasu nastoupili naši hráči s odhodláním pokračovat ve výkonu z poločasu prvního. Hosté však utkání nezabalili, přeskupili sestavu, do útoku vysunuli do té doby v obraně hrajícího zkušeného matadora Lukáše Čížka, přidali na důrazu a bojovnosti a vyrovnali hru. Náš tým se tak začal spíše soustředit na obranu a uhájení svého tří brankového vedení a spoléhal zejména na brejkové akce. Je však nutno konstatovat, že prvních dvacet minut naše obrana soupeře do vážnějších příležitostí nepouštěla. V 59. minutě šli naši hráči dokonce do již čtyřbrankového vedení, když se k odraženému skákajícímu balónu ve vápně soupeře dostal Jan Šafránek a nádherným lobíčkem boční patou překonal vyběhnuvšího hostujícího brankáře. Bohužel poté naši hráči polevili v nasazení a pohybu a zbytek zápasu patřil hostům, kteří si začali vytvářet nebezpečné situace. K tomu přispěla i 73. minuta a po faulu vynucené střídání našeho do té doby velmi dobře hrajícího Zbyňka Smolíka. Ten v tomto utkání dokázal, že když se soustředí jen na fotbal a své emoce vloží do svého výkonu a ve prospěch týmu patří k nejlepším na hřišti. Svůj tlak hosté korunovali gólem na 1:4 v 77. minutě, kdy se po rohovém kopu na zadní tyči prosadil hlavou mezi našimi třemi hráči trestuhodně zcela nehlídaný hostující Lukáš Čížek. Následně si hosté vypracovali i další šance, nicméně naše obětavě hrající obrana v čele s velice jistým brankářem Danem Prokopem dokázala všechny příležitosti zneškodnit, i když několikrát zasahovala na poslední chvíli na brankové čáře. Z naší strany stojí ještě z druhého poločasu za zmínku obrovská šance Jana Šafránka, který doslova pohrdl hattrickem, když dokázal z malého vápna v záklonu přestřelit zcela prázdnou hostující branku po přihrávce z levé strany od Jardy Pretzlmayera.

Celkově však zvítězilo naše áčko v tomto důležitém utkání zcela zaslouženě, pochvalu zaslouží celý tým, který ukázal, jak se bojuje o mistrovské body, tolik potřebné k záchraně druhé nejvyšší krajské soutěže pro mochtínský fotbal i pro příští sezónu. Doufejme jen, že dnešní týmový výkon plný nasazení, bojovnosti a touhy po vítězství nebyl vyýjimkou a že jej zopakují naši fotbalisté i v dalších utkáních.

Sestava Mochtína: Prokop Daniel, Čeleda Jiří, Lysek Jakub, Bejvl Jakub, Novák Zdeněk, Strejc Stanislav (81. Smolík Radek), Žiak Jan, Dolejš Jiří, Smolík Zbyněk (73. Kapusta Matěj), Šafránek Jan, Pretzlmayer Jaroslav

K dalšímu důležitému mistrovskému zápasu nastoupí naše áčko v neděli 19.03.2023 ve 14:00 v Plzni proti SK Smíchov Plzeň.

b_150_100_16777215_00_images_Zpis_-_Mochtn_-_Dlouh_jezd_pages-to-jpg-0001.jpg