Mimořádného sportovního výkonu a výsledku dosáhl náš Jiří Dolejš mladší na 12.ročníku 1000 Miles Adventure 2022. Jiří tento non-stop závod vlastní silou bez zabezpečení napříč Česko - Slovenskem absolvoval na horském kole již po čtvrté a letošní ročník mu vyšel parádně. Stal se jeho vítězem, což je fantastický a mimořádný úspěch tohoto našeho všestranného sportovce.

Patří mu za to velká gratulace a poděkování za skvělou reprezentaci nejen naší TJ Sokol Mochtín a obce Mochtín, ale i celého Klatovského okresu !

     Nejlepšího svého výsledku dosáhnul Jiří na tomto nejextremnějším ultra závodu v Evropě v roce 2020, kdy obsadil skvělé 6.místo ! To se absolvovala vždy jen jedna trasa a počet startujících byl vždy omezen. Startovalo 170 závodníků a dokončila ho necelá polovina. Startovalo se z nejzápadnější obce ČR Hranice v Čechách a cíl byl v Nové Sedlici, což je nejvýchodnější obec Slovenska těsně u hranic s Ukrajinou a kousek od hranic s Polskem. Náš reprezentant tehdy zvládnul 1000 mil (cca 1650 m) za 9 dní, 23 hodin a 48 minut, 6.místo bylo skvělým úspěchem.
       V loňském ročníku se jely poprvé dvě trasy a Jiří na té Severní obsadil 10.příčku, což bylo opět něco mimořádného.
       
     Letos si Jiří vybral Jižní trasu a ta mu přinesla velký úspěch. Startovalo se tentokráte z Nové Sedlice v neděli 3.7.2022 v 15,00 hodin (společný start pro obě trasy) a od začátku byl náš reprezentant v čele startovního pole. Ve Slovenských lesích byl vydaným nařízením zakázán pohyb v nočních hodinách kvůli rušení medvědů a tak se startovní pole přesouvalo k moravské části tratě jen za denního světla, ale pak se již bojovalo o každý metr ve dne i v noci. Spousta závodníků odpadávala ze zdravotních i technických důvodů, zůstávali jen ti nejodolnější a šťastnější. Mezi nimi i náš Jiří Dolejš.
       Jiří projel třemi povinnými kontrolními místy (Skalka nad Váhom, Jeviškovka a Šumava) vždy na 1.místě a to udržel až do cíle. Ten byl tentokráte v Třebeni u Chebu a Jiří do něj dojel v pondělí večer 11.7.2022 - trasu 1630 km absolvoval za 8 dnů, 7 hodin a 40 minut - stal se vítězem této Jižní trasy ! 
Na 2.místě dojel Petr Tichý o 13 hodin později a 3. byl o dalších 40 minut zpět Jan Ferster.

https://www.1000miles.cz/prujezdy-cp-2022-jih

   Pro úplnost, Severní trasa měla dva vítěze a to Tomáše Fabiána a Tomáše Novotného (obhájce loňského prvenství), kteří do stejného cíle v Třebeni dorazili společně ve stejném čase za 8 dnů, 5 hodin a 39 minut, 3.místo patřilo Tomáši Hadámkovi (8 dnů, 8 hodin a 28 minut).
        
       V cíli přivítali našeho velkého hrdinu jeho nejbližší - přítelkyně Lucka a maminka Jana s taťkou Jiřím, z Turecka mu na dálku fandil a držel palce též starší bráška Tomáš.
     Stejně tak jsme mu drželi všechny palce a fandili mu i my - členové TJ Sokol Mochtín a jeho kamarádi !


       Vítej doma šampióne !
  
Jiří se nyní dává doma po brutálním záhulu svého těla dohromady, zítra (v pátek 15.7.) v podvečer ho však již čekáme opět na hřišti v Mochtíně, aby se opět ujal žezla hlavního trenéra našeho fotbalového áčka mužů.

    Jen připomínám, že dnes vyšel na internetových stránkách Klatovského deníku 1. článek o mimořádném úspěchu Jiřího Dolejše na závodě 1000 Miles (včetně videa  a fotek) a další prý budou následovat ! 

https://klatovsky.denik.cz/ostatni_region/sumavsky-vlk-to-dokazal-fotbalovy-trener-vyhral-jizni-trasu-brutalniho-zavodu-20.html

R
ozhovor s Jiřím Dolejšem a fotky ze závodu v Klatovském deníku:

https://klatovsky.denik.cz/ostatni_region/dobrodruzstvi-promenil-v-triumf-morava-ale-byla-za-trest-licil-vitezny-dolejs-20.html