Za příjemného počasí startovalo v pátek 6. května 2016 na 44. ročníku Mochtínského přespolního běhu 168 závodníků, což je o osm více, než-li tomu bylo minulý rok ! 

Nejpočetnější skupiny běžců startovaly především v těch nejmenších kategoriích, ale i pěkný počet dospěláků mile překvapil.

V hlavním závodě mužů do 40 let obhájil své loňské prvenství Vojtěch Koželuh z Atletiky Klatovy, který 4000 m zaběhnul v čase 14:22 min. V kategorii žen (bez omezení věku) byla na stejné trati opět první Petra Kaviová, též z Atletiky Klatovy, které hlavní rozhodčí Vlastimil Zwiefelhofer naměřil čas 17:21 min. 

 Že je Vojta Koželuh nejen výborný v běhu, ale umí také výborně hrát fotbal, dokázal hned v neděli, kdy za mateřský Start Luby vsítil v Horšovském Týně dvě branky a hostující Luby si za výhru 2:1 připsaly 3 mistrovské body do tabulky Krajského přeboru !

Stejně pozoruhodně si počínali i dva naši mladí fotbalisté Sokola Mochtín - dorostenci Jaroslav Pretzelmayer a Tomáš Velek . Oba si v pátek odběhli 4 km závod, hned následně absolvovali fotbalový trenink v Mochtíně, druhý den v sobotu 7.5. již hráli za Áčko mužů I.A třídu v Křimicích, kde Mochtín vybojoval nečekanou výhru 5:1 (!) a Jar. Pretzelmayer byl autorem 1 branky, Tomáš na 2 goly nahrával. Oba pak v neděli ještě stačili odehrát dorostenecký zápas KS Mochtín - Mrákov a opět v něm patřili v našem mužstvu k nejlepším ! Patří jim za to náš velký o bdiv a poděkování.

Nejmladším účastníkem letošního běhu (i celé historie) byl  Ondřej Kleisner z Klatov (nar. 23.4.2015 !!!), který trať 110 m "ušel" poctivě se svojí maminkou a byl oceněn velkým potleskem, naopak, nejstarším účastníkem byl tentokráte (při neúčasti 76 letého Jos. Růžičky ze Žel. Rudy) člen naší TJ Sokol Mochtín - dlouholetý fotbalista a tradiční účastník Moch. běhu - 60 letý ing. Jiří Dolejš ! I on při závěrečném vyhlašování výsledků a oceňování nejlepších sklidil velký potlesk a uznání.

44. Mochtínský běh se konal v rámci programu Sportuj s námi a také u příležitosti oslav 105. výročí založení TJ Sokol Mochtín, výsledky dospěláků budou zahrnuty i tentokráte do výsledků dlouhodobé okresní soutěže běžců mimo dráhu Husgvarna Cup 2016.

Pro všechny účastníky byl připraven pamětní diplom, dědi a žactvo k němu obdrželo i nějakou tu sladkou odměnu. Ti nejleší na stupních vítězů pak obdrželi medaile a pěkné věcné ceny.

Výsledková listina je též na tomto našem webu (vpravo červeně), článek o naší akci vyjde tradičně opět v Klatovském deníku, který v Mochtíně měl i svého fotoredaktora, stejně tak jako i Kodak Klatovy. Takže bohatou fotodokumentaci si můžete prohlédnout na internetových stránkách těchto institucí.

Chtěl bych na závěr  p o d ě k o v a t  všem svým spolupracovníkům, kteří pomáhali nejen při zajištění celé akce, ale hlavně při přímé organizaci závodů (od děvčat u prezentace, přes zabezpečování dopravy, křižovatek, značení tratí, zpracování výsledkových listin, moderování, zajištění cen a pod.) v den konání 44.ročníku Mochtínského běhu. Tratě byly bezpečné, organizace klapala, zranění nebylo hlášeno. Punc velkého závodu (Mochtínský běh je nejstarším krosem v okrese Klatovy a zároveň nejpočetněji obsazeným závodníky) dodal i letos svojí účastí na něm pan Vlastimil Zwiefelhofer (bývalý vynikající běžec a reprezentant Československa, mnohonásobný mistr republiky, držitel řady rekordů, účastník ME, MS i Olympijských her, nositel vzácné ceny payr-play Unesco, atd.), který nám pomáhal nejen jako startér, ale i jako hlavní rozhodčí závodu.

   Již dnes víme, že další - jubilejní 45. ročník Mochtínského přespolního běhu se uskuteční v pondělí  8. května 2017

  Poznačte si tento termín do svého diáře, rádi Vás v Mochtíně opět přivítáme !!!

Karel Šot - ředitel závodu