V neděli 7. 4. 2024 zvítězilo béčko mužů TJ Sokol Mochtín po obratu nad domácím záložním týmem Janovic 3:2 po poločase 0:1, když v celém utkání bylo jednoznačně lepším týmem, bohužel však opět nedokázalo proměnit ani vytvořené tzv. tisíciprocentní šance, jinak by zápas musel skončit výsledkem minimálně 10:2 v prospěch našeho záložního mužstva.

7. 4. 2024 - III. třída mužů mistrovsky – FK Dukla Janovice B – TJ Sokol Mochtín B 2:3 (1:0)

Na tento 1. venkovní zápas jarní části soutěžního ročníku 2023/2024 se sešlo opět 15 hráčů. Do branky se postavil Dan Prokop, kterého na lavičce náhradníků jistil Vlasta Hromada. Pomoci nám znovu také přišli Kuba Bejvl s Honzou Žiakem, již tradičně za nás odehrál zápas Jarda Pretzelmayer a také další, především mladí hráči, kteří tzv. pendlují mezi áčkem a béčkem a již nastupují za áčko v I. B třídě.

Mochtínské béčko, které potřebuje získat tzv. každý bod do tabulky III. třídy, aby mohlo nadále pomýšlet na záchranu této soutěže pro příští soutěžní ročník, v začátku první poločasu tzv. "naběhlo" na béčko Janovic. V prvních 10 minutách jsme si vypracovali velké množství „tutových“ šancí, bohužel problém byl v zakončení, neboť pokud by zakončení bylo více precizní, mohl být stav zápasu 5:0 pro Mochtín již v prvních 10 minutách utkání. Všechny naše střely však mířily přímo na zaskakujícího domácího brankáře Rolanda Diviše, nebo těsně vedle brány a dvakrát také do tyčky. Naše béčko svého soupeře v prvních 15 minutách zápasu zatlačilo do hluboké defenzivy a soupeře vůbec nepouštělo do žádných šancí. V 18. minutě zápasu však jeden z našich nejzkušenějších hráčů Jirka Podráský při snaze odehrát míč z vlastní šestnáctky nevěděl o hráči domácích, mimochodem bývalém spoluhráči z Mochtína Luďku Hořejším, kterého měl za zády a který si „mazácky“ počkal na vhodný okamžik, aby si tzv. došel pro pokutový kop při snaze našeho hráče o odkopnutí míče vysokou nohou, když janovický hráč šel do míče tělem a Jirka ho tak nakopl do hrudi v našem pokutovém území a rozhodčí odpískal penaltu. K penaltě se postavil domácí útočník Constantin Danescu a prudkou střelou k tyči dal gól na 1:0 pro domácí tým. Tato situace byla jediným přímým ohrožením naší branky v celém 1. poločase, tato situace také na nějakou dobu znamenala vypadnutí našeho týmu z rytmu utkání. Béčko Mochtína si ovšem uvědomovalo potřebu zisku bodů, a proto opět tzv. zatlačilo Janovice, když si mochtínští hráči dokázali do konce 1. poločasu vytvořit několik dalších „tutových“ šancí, ale trestuhodně žádnou z nich neproměnili. První poločas tak skončil za stavu 1:0 pro domácí tým.

V druhém poločase záloha Mochtína tlačila na janovickou obranu stále ovšem bez proměňování šancí. Janovicím se podařilo po autovém vhazování rychlým protiútokem v 55. minutě zápasu dostat míč na velice rychlého útočníka Marka Švůjgra a ten pěknou akci domácích „ozdobil“ druhou brankou Janovic. Od této chvíle mochtínské béčko předvedlo nejlepší výkon za posledních pár let. Všichni hráči béčka a rovněž posily z áčka bojovali o zvrat výsledku s maximálním nasazením. Na 1:2 snížil v 65. minutě zápasu po centru Martina Sádlíka a přizvednutí míče hlavou od Jardy Pretzelmayera Pavel Kovařík. Po tomto snížení si na část 2. poločasu vyměnili posty stoper Kuba Bejvl s defenzivním záložníkem Jirkou Podráským, což se nakonec ukázalo jako výborný tah, neboť v 70. minutě zápasu po krásné kombinační akci Kuby Bejvla s Honzou Žiakem, vyrovnal Honza na 2:2. Po tomto gólu byli domácí hráči jako „opaření“, naše béčko však chtělo zápas zvrátit na svoji stranu, což se mu nakonec povedlo, když třetí branku do sítě domácích přidal výborně hrající Honza Žiak po krásné samostatné akci, to běžela 80. minuta utkání. Domácí hráči již do konce zápasu přes vystřídání starších zkušených hráčů mladými kluky, kteří hráli v sobotu za janovické áčko, nic kloudného nevymysleli, naše béčko již nechtělo úplně otevírat hru a zápas se tak již dohrával.

Janovičtí v tomto zápase převážně vynechávali mezihru a záložní řadu, pouze převážně nakopávali dlouhé míče na nebezpečného „superrychlíka“ Marka Švůgra hrajícího v útoku, který byl především v 1. poločase pro náš tým velmi nebezpečný. Přestože ho naši obránci v čele s výborně pozičně hrajícím Kubou Bejvlem do šancí nepouštěli, tak nám přesto nám po jedné výborně kombinačně sehrané akci po autovém vhazování vstřelil výstavní gól na již 2:0, což byla jedna z mála kloudných akcí domácího mužstva. Naopak naše béčko soupeře přehrávalo, po zbytečné penaltě pro domácí však na chvíli vypadlo z rytmu, přesto si však ještě v průběhu 1. poločasu dokázalo vytvořit spoustu šancí po velmi zdařilých kombinačních akcích. Po nakonec ubojovaném obratu z 0:2 na 3:2 jsme tak zaslouženě získali potřebné 3 body do tabulky III. třídy, tak abychom mohli pomýšlet na záchranu této soutěže.

Za výkon v celém zápase, ale především v 2. poločase zaslouží pochvalu všichni hráči včetně náhradníků, výborně a s obrovským nasazením se prezentovali především posily Honza Žiak a Kuba Bejvl, Michal Horský zahrál hlavně v 2. poločas svůj dosud nejlepší poločas a zřejmě i zápas. Všichni ostatní mochtínští hráči podali kolektivní a bojovný výkon, jediným negativem tohoto utkání jsou již zmiňované nevyužité brankové příležitosti, protože jinak by výsledek zápasu byl jednoznačný v náš prospěch již v průběhu 1. poločasu. Na druhou stranu jsme zjistili, že pokud budeme hrát jako jeden tým a budeme bojovat jeden za druhého, a k tomu v poli předvedeme kombinační běhavý fotbal, tak je pozitivním zjištěním, že dokážeme zápas otočit v náš prospěch a tzv. urvat vítězství, které se však tentokrát bohužel nakonec nerodilo vůbec snadno. V tabulce III. třídy jsme se tak dotáhli na mužstva před námi a doufejme, že v dalších zápasech získáme další důležité body do tabulky.

Zápas odřídila trojice rozhodčích ve složení Kečkes Jan jako hlavní rozhodčí, jako AR1 zkušený Šmrha Miroslav a jako AR2 Boldizsár Josef, delegátem utkání byl Havlík Václav. ŽK 1:1, 100 diváků.

Sestava Mochtína: Prokop Daniel (na lavičce připraven Hromada Vlastimil) – Höfler David Josef, Bejvl Jakub, Švátora Petr (K) (2. poločas Peleška Jiří), Smolík Radek (v průběhu 2. poločasu Karlubík Michal) – Podráský Jiří, Horský Michal – Žiak Jan (v průběhu 2. poločasu Kovařík Pavel), Kovařík Pavel (v průběhu 2. poločasu Žiak Jan), Bauer Adam (od 35. do 70. minuty Sádlík Martin) – Pretzelmayer Jaroslav

BrankyDanescu Constantin (PK), Švůgr Marek – ŽIAK Jan 2, KOVAŘÍK Pavel

Zápis o utkání

Utkání soutěže

Tabulka III. třídy 2023/2024

Hodnocení FK Janovice B - webové stránky


Další mistrovský zápas odehraje náš "B" tým mužů doma v Mochtíně, a to v sobotu 13. 4. 2024 od 16:30 hodin s tradičním soupeřem FK Svéradice B.