V neděli 10. 9. 2023 vyhrálo béčko mužů TJ Sokol Mochtín v pátém (třetím domácím) zápase podzimní části soutěžního ročníku 2023/2024 III. třídy na domácím trávníku v Mochtíně nad FK Budětice 2:1 a získalo tak první důležité 3 body do tabulky této soutěže.

10. 9. 2023 - III. třída mužů mistrovsky – TJ Sokol Mochtín B – FK Budětice 2:1 (1:1)

Na tento třetí domácí zápas podzimní části soutěžního ročníku 2023/2024 nastoupilo naše béčko tentokrát pouze se 14 hráči, když bylo omluveno dalších 9 hráčů, včetně zraněného Pavla Kovaříka. Domácí sestava se proto tvořila celkem snadno, poprvé v této sezóně chytal Petr Rajtmajer, který předvedl spolehlivý výkon, velkou posilou byl Jarda Pretzelmayer, který dal gól z VPK a vybojoval pokutový kop, který s přehledem proměnil kapitán mužstva Petr Švátora. Pomoci nám přišel rovněž Standa Strejc, který odehrál 2. poločas tohoto zápasu. Ostatní posty se o mnoho nezměnily oproti zápasu v Hartmanicích, na levém beku hrál 1. poločas Jirka Švátora, na levé záloze hrál od začátku Pavel Uldrych a na pravé straně zálohy Míra Biedermann, ostatní posty se už celkem ustálily.

Po čtyřech porážkách v řadě s hrozivým skóre 3:30 jsme v Mochtíně přivítali soupeře, který byl do tohoto zápasu také zatím bez bodů, měl však lepší skóre. Byl to pro nás velmi důležitý zápas pro psychiku především mladých hráčů a také to tedy bylo utkání tzv. o 6 bodů. Prvních 15 minut zápasu nebyl výkon z naší strany bůhvíjak dobrý, dopláceli jsme na nedostupování hostujících hráčů a špatné bránění a pustili jsme tak hosty do několika šancí. Po jedné takovéto situaci hosté otevřeli skóre utkání již v 7. minutě, kdy po akci z naší pravé strany hřiště prošel míč na levou stranu obrany na úplně neobsazeného mladíčka v hostujícím dresu, pro kterého nebyl problém dát gól do odkryté Rajmajerovy „svatyně“. Po obdržené brance se náš výkon naštěstí zkvalitnil, což bylo důležité, abychom nedostali další branky, jak se nám to stávalo v předešlých zápasech. Snažili jsem se hrát především jednoduše, kdy jsme většinu míčů nakopávali na naše útočníky, kterým se tentokrát celkem dařilo. Vyrovnat se nám však podařilo až ve 41. minutě, kdy střelou z VPK potrestal faul na svoji osobu Jarda Pretzelmayer, který nasměroval svůj pokus skrz zeď přímo doprostřed branky, hostující brankář si však s velmi tvrdou střelou poradit nedokázal. Do kabin k poločasové přestávce se tak odcházelo za remízového stavu 1:1.

Do druhého poločasu jsme prostřídali, na hřiště přišli Standa Strejc, který zkvalitnil střed zálohy, a na levý okraj zálohy Adam Bauer, který zahrál ve 2. poločase velmi dobře. Střídáni byli Jirka Švátora a Pavel Uldrych. Na levého beka se tak posunul David Höfler, kterému tento post seděl lépe než na středu zálohy. Na lavičce zůstali připraveni Kuba Smolík a vystřídaný Pavel Uldrych. Ve druhém poločase se dostal do hry Kuba Smolík, který vystřídal v útoku hrajícího Petra Švátoru a na hřiště se také vrátil Pavel Uldrych, jež střídal na pravé záloze dobře hrajícího Mirka Biedermanna. Hosté do 2. poločasu vystřídali brankáře, brankář, který chytal v 1. poločase, hrál v poločase druhém velmi dobře v útoku. Ve 2. poločase jsme dokázali hrát ještě lépe než v poločase prvním, v 51. minutě proměnil penaltu zkušeně ostřílený mazák a kapitán Petr „Black“ Švátora po faulu na Jardu Pretzelmayera. Od této chvíle se hrál vyrovnaný fotbal se šancemi na obou stranách hřiště, oba brankáři však již žádný gól za svoje záda nepustili.

V průběhu celého zápasu jsme my i hosté zahrávali velké množství rohových kopů a VPK, ale kromě branky Jardy Pretzelmayera z VPK se už nikomu ze žádného pokusu nepovedlo skórovat. Konečný výsledek se může zdát hostům hořký, ale za náš výkon od 15. minuty zápasu jsme si výhru zasloužili. Zahráli jsme zatím náš nejlepší zápas a doufejme, že na tento výkon dokážeme navázat i v dalších zápasech. Získali jsme tak první 3 kýžené body do tabulky III. třídy, kde jsme se z posledního místa dostali na místo předposlední kvůli stále velmi nepříznivému skóre 5:31, a protože vyhrál také Veřechov na hřišti Ježov, propadl se na poslední místo tabulky právě tým FK Budětice.

V zápase zahrál velmi dobře útočník Jarda Pretzelmayer, který si připsal gól a asistenci (na PK), v útoku hrající kapitán Petr Švátora vpředu udržel míče, na svoji osobu vybojoval spoustu faulů a také vstřelil rozhodující branku, dobře zachytal Petr Rajtmajer, na postu stopera zahrál tradičně spolehlivě Láďa Potužník, na středu zálohy si své odehráli Petr Kubalík, který si v průběhu 2. poločasu vyměnil místo s předstoperem Jirkou Podráským, a střídající Standa Strejc, dobře zahrál pravý záložník Míra Biedermann, jistější výkon předvedl na levém beku než na středu zálohy David Höfler, dobrým výkonem překvapil Adam Bauer, snažil se i další mladík Pavel Uldrych, své si odehrál v 1. poločase na levém beku Jirka Švátora, po nepovedeném startu do zápasu se v průběhu utkání postupně dostal na svůj standard také pravý bek Radek Smolík, jeho bratr Kuba po svém příchodu na hřiště také odehrál zatím svůj nejlepší zápas, své si odehrál na předstoperu a poté na středu zálohy také zastupující kapitán Jirka Podráský.

Výhra by nás měla nakopnout psychicky i herně, mladí hráči také zjistili, že můžeme se soupeři ve III. třídě hrát vyrovnané zápasy a dokonce vyhrávat, musejí si ovšem postupně zvyknout na mužský fotbal na této úrovni, pokud však budou pravidelně trénovat a pravidelně chodit na zápasy, tak svoji šanci na hřišti v mistrovských zápasech dostanou a jistě budou stále platnějšími členy sestavy.

Zápas rozhodoval jako hlavní rozhodčí zkušený Petr Bala, na pomezí mu asistovali jako AR1 Tomáš Hami a jako AR2 David Ulrich. ŽK 1:1, 70 diváků.

Sestava Mochtína: Rajtmajer Petr, Smolík Radek, Potužník Ladislav, Podráský Jiří, Švátora Jiří, Biedermann Miroslav, Kubalík Petr, Höfler David Josef, Uldrych Pavel, Pretzelmayer Jaroslav, Švátora Petr (K), střídali Strejc Stanislav, Bauer Adam a Smolík Jakub

Branky: PRETZELMAYER Jaroslav (VPK), ŠVÁTORA Petr (PK) – Hvostál Petr


Zápis o utkání

Utkání soutěže

Tabulka III. třídy 2023/2024

Hodnocení FK Budětice - webové stránky


Další zápas odehraje naše BÉČKO mužů v neděli 17. 9. 2023 od 15:00 hodin ve Veřechově.

Odjezd z Mochtína bude ve 13:30.